FORR-ÁSZ: cél , az ólom kiváltása

 

Szerdai tanácskozásukon ismertették a Miskolci Egyetem FORR-ÁSZ programjának kutatói  a kétéves  tudományos projekt eddig elért eredményeit.

A mintegy 600 millió forintos  pályázat megvalósításának az a célja, hogy a primer és másodnyersanyagokból a járműipar számára az eddig alkalmazott, rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező ólomtartalmú forrasztóanyagot ki tudja váltani, helyettesítse úgy, hogy az átállás sem gazdaságossági, sem termelési, sem technológiai hátrányt nem okozhat. Mindez azon túl, hogy az ólom környezetszennyező azért is szükséges mert az Unió betiltotta az ólom felhasználását forraszanyagok  gyártásához.

A FORR-ÁSZ elnevezésű kutatási program 2013 januárjában indult. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának oktatói, kutatói, hallgatói a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Atommag Kutató Intézetével (ATOMKI) együttműködve dolgoznak a megvalósításon. A szakmai megvalósítással öt, nemzetközileg elismert vezető kutató által koordinált – az adott tématerületre specializálódott és egymást szinergikusan kiegészítő – Tudományos Műhely foglalkozik.

A szerdai rendezvényen fotókiállítás keretében is bemutatták a projektben, laborokban folyó munkát.

Az Anyagtudományi Szakmai Napra, illetve kiegészítő programként szakmai beszélgetésre és laborlátogatásra invitálták a megye iskoláinak fizika, kémia, matematika és informatika szakos tanárait, érdeklődő diákjaikat, valamint meglévő és potenciális vállalati partnereiket.

forrász4-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.